Atópia, ekcéma

Az atópiás bőrgyulladás egy gyakori, sőt nagyvárosi körülmények között egyre gyakoribb, főleg gyermekeken jelentkező, öröklött hajlamon alapuló krónikus betegség. Alapja az immunrendszernek egy sajátos gyengesége, amit atópiás alkatnak nevezünk. Az ilyen betegek között a jellegzetes ekcéma mellett gyakrabban fordul elő asztma, szénanátha és egyéb allergiás betegség, és a bőrön is gyakrabban alakul ki bakteriális és vírusos fertőzés. Nagyon jellegzetes tünet, az atópiás gyermekek száraz bőre és az ezzel járó viszketés.

Mint minden krónikus betegséget, ezt is befolyásolják külső és belső hatások. A stressz például provokálja a tüneteket, nyáron viszont a napfény hatására sokan tünetmentessé válnak. A jellegzetes tünetek néha már csecsemőkorban is megjelennek, elsősorban az arcon kialakuló, összefolyó, nedvedző ekcéma és a fejen észlelhető lemezes hámlás (koszmó) formájában. A kisgyermekkori formára a rendkívül száraz bőr mellett a végtagok hajlataiban, azaz a térd- és könyökhajlatban, valamint a nyakon, a fül mögött és a szem körül kialakuló, általában erősen viszkető bőrgyulladás a jellemző. A tinédzserkori formánál a fenti tünetekhez a tenyereken és a talpakon hámló, berepedésre hajlamos ekcéma is társulhat.

A már kialakult tünetek kezelése orvosi feladat. Azonban annak érdekében, hogy a tünetek minél ritkábban és enyhébb formában jelentkezzenek az atópiás gyermek életformáját, bőrápolását és gyakran étrendjét is át kell alakítani. Legfontosabb a száraz bőr kezelése, ennek megfelelő tisztálkodási és bőrápolási szokásokat kell kialakítani, amit a pubertásig érdemes megtartani. Az atópiás gyermekeknek főleg a tusolást ajánljuk, mégpedig speciális fürdetőkkel. Ilyenek a patikában készített mosakodókrémek és a kissé drágább gyári, többnyire olajos fürdetők. Téli hónapokban heti 2 alkalommal speciális fürdőolaj hozzáadása után kádban, de nem túl meleg vízben is fürödhet a gyermek. Atópiás gyermeknél minden esetben – még a tünetmentes periódusban is – speciális testápoló használata ajánlott a bőr zsírozása céljából. Erre általában nem alkalmasak a drogériában kapható szokásos testápolók, csak az orvos által felírt krémek, illetve a patikában kapható gyógykozmetikai készítmények.

Ha a megfelelő bőrápolás ellenére kialakul az ekcéma, gyulladáscsökkentő krémeket írunk fel. Szerencsére a régi, jól bevált, de hosszú kezelés során bizonyos mellékhatásokkal járó hormontartalmú krémek mellett új, immunmoduláns hatású szerek is forgalomba kerültek, amelyek biztonságossá teszik a hosszú távú kezelést is. Rendszeres alkalmazásuk mellett ritkulnak és enyhülnek az ekcémás időszakok. Sok gyermeknek teszi tönkre az éjszakai nyugalmát az erős viszketés, ezért ilyenkor viszketéscsillapító szereket ajánlunk belsőleg.

Végezetül még néhány jó tanács: a bőrrel lehetőleg csak világos színű, pamut ruhanemű érintkezzen, kerüljék a műszálas anyagokat és a gyapjút. Természetesen az atópiás gyermeknek is meg kell tanulnia úszni, de a sportoláshoz nem az úszás a legjobb választás. A medencéből kijőve ajánlott az alapos zuhanyozás olajos tusfürdővel és a szokásos testápoló használata.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!