Magán bőrgyógyászat, ahol az anyajegyekre is figyelnek

A Budapesten található magán bőrgyógyászatunk vigyáz azokra, akik vigyáznak a bőrükre.  Az anyajegyeket sem szabad elhanyagolni.

Mi is az az anyajegy?

Anyajegye mindenkinek van, mert ez egy teljesen természetes bőrjelenség. A nagyobb mennyiségben koncentrálódó pigmentsejtek azok, amik anyajegyeket hoznak létre, a bőr különböző rétegeiből kiindulva. A pigmentek adják a bőrünk színét is, ami összefüggésben van azzal, hogy egyes bőrtípusok hogyan reagálnak a napsütésre. Vannak olyan anyajegyek, amik velünk születettek és számos olyan is van, ami az életünk során bújik elő. Alapvetően barnás, feketés színű egy anyajegy, néhány millimétert fed le, éles határral rendelkező bőrjelenség.

Mennyire kockázatosak az anyajegyek?

Megfigyelhető, hogy a világosabb bőrű embereken több anyajegy van. A sok napfényt ért bőrön is több anyajegy keletkezik, tehát nem csupán az öröklődés befolyásolja a kialakulásukat. 

Sajnos egy ilyen, átlagos bőrjelenség is hordoz magában egészségügyi kockázatot. Azok, akiknek az átlagosnál több anyajegy borítja a bőrét, ki vannak téve a melanoma veszélyének. A sok vagy szabálytalan alakú anyagjegyből könnyen alakulhat ki olyan bőrelváltozás is, ami bőrrákként azonosítható. Szintén oda kell figyelnie annak a személynek, akinek a családjában már történt melanomás megbetegedés.

Miért fontos a nyári bőrvédelem?

A nap fénye éltető hatással van ránk és minden élőlényre. Szívesen sütkérezünk egy meleg, tavaszi napon a kellemes napsütésben, nyáron pedig csokiszínűre barnulunk. A barnulás maga is egy védekező reakció, amit a bőr produkál a káros UV sugarakkal szemben. A leégés mellett tehát a bőr barnulása is egy, a napfénytől elszenvedett károsodást jelző reakció.

A fényvédelemre egész évben szükség van, de nyáron magas faktorszámú naptej rendszeres használata javasolt. A legmelegebb órákat kerülni kell, amikor lehet árnyékba húzódni, a kritikus bőrfelületeket pedig vékony ruhával védeni.

A nyár végi szűrés ne maradjon el!

A szűrés egyébként is erősen ajánlott azoknak, akiknek ötvennél is több anyajegye van és köztük sok a szabálytalan kinézetű vagy irritációnak kitett darab. Nekik a körülbelül hat havonta beütemezett ellenőrzés tudja megadni a biztonságot az elváltozásokkal szemben.

Ideális, ha a budai bőrgyógyászunkat a nyár végén keresik fel az anyajegyszűrésre jelentkező páciensek. Ekkor lehet ugyanis a legnagyobb biztonsággal alapos és jól időzített vizsgálatot végezni. A napon töltött idő a bőr mellett az anyajegyekre is hatással van. A bőr kellemes barna színt ölt, míg az anyajegyek besötétednek. A sikeres vizsgálathoz szükség van arra, hogy a nyári hónapok elteljenek, az anyajegyek pedig visszanyerjék az eredeti, világosabb színüket. Érdemes a rendszeres szűrést nagyjából akkorra beütemezni, mint az előző évben, mert így a szakember alapul tudja venni az előző képet, ami az anyajegyekről készült.

A bőrünk mindent elraktároz, amivel az életünk során találkozik, ezeknek a tapasztalatoknak az eredménye pedig előbb vagy utóbb láthatóvá és érezhetővé válik. A bőrgyógyászati rendelőnkben arra nézve is kapnak tanácsot a páciensek, hogyan óvják a bőrüket és támogassák az egészségét.

A budapesti bőrgyógyászatunkon szívesen látunk mindenkit, aki törődik az egészségével, akinek fontos a bőre és szeretne a nyárra felkészülni. A pihenés ne a kockázatokról szóljon, hanem a felelősségteljes kikapcsolódásról, amit a bőre is meg fog hálálni. Az általános bőrgyógyászatra kérjen időpontot kollégáinktól a honlapunkon szereplő elérhetőségeken! 

Címkék