Rosacea

A rosacea főleg a középkorú nők arcán előforduló, krónikus lefolyású, kiújulásra hajlamos gyulladásos bőrbetegség. A tünetek legenyhébb formájában az arcbőr érzékennyé, szárazzá, kipirosodásra hajlamossá válik, környezeti hatásokra könnyen irritálódik. Később sűrű, apró értágulatok jelennek meg, amitől az arc pirossá válik. Súlyosabb stádiumban az arc központi részén gyulladásos pattanások jelennek meg. Az arci értágulatok IPL-lel és dióda lézerrel hatékonyan kezelhetők.

A rosacea kiváltó okát pontosan nem ismerjük, viszont tudjuk, hogy bizonyos hatások provokálni tudják a tünetek megjelenését. Ezek közül a legfontosabb az, ha valakinek bármi okból tökéletlen az emésztése. A stressz szintén rontani tudja az aktuális bőrállapotot. Külső hatások közül a napfény, a szeles téli idő és a nem megfelelő bőrápolás provokáló hatását emelném ki. Ajánljuk a betegeknek, hogy kerüljék a csípős, a túl hideg és túl meleg ételek és italok, valamint az alkohol fogyasztását, mert ezek fokozzák az arci erek vérbőségét.

A kezelés alapja, hogy kiiktassuk az irritáló faktorokat és megtaláljuk az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr megfelelő tisztító és ápoló szereit, azokat a kozmetikumokat, amelyek egyúttal szűkítik az arci ereket és egyúttal segítenek is elfedni az apróbb értágulatokat. Ha már inkább a gyulladásos tünetek, esetleg gennyes pattanások dominálnak, akkor már aktív kezelés szükséges, eleinte lokálisan, később szükség esetén tablettákkal.

Hogyan kezeljük a tágult ereket?

A rosaceás bőr arci értágulatainak kezelésére rendelőnkben lézer és villanófényes készülék áll rendelkezésünkre. A diffúz, egész vékony, szinte alig elkülöníthető erekből álló bőrpír hatékonyan kezelhető IPL-lel (Intense Pulse Light).  A hűtött kezelőfejjel végzett villantások után az erecskék átmenetileg sötétebbé válnak, majd néhány nap alatt felszívódnak. Ez első néhány napban nem ajánlott sportolni, nehéz fizikai munkát végezni vagy szaunázni, kávét inni, azaz olyan tevékenységeket folytatni, ami ismét kitágíthatja a már elzáródott erecskéket. A szükséges kezelések száma az értágulatok kiterjedtségétől függ, melyeket 2-3 hetente ismételünk.

A nagyobb, vastagabb, kékes-lilán éttűnő ereket dióda lézerrel kezeljük. A 808 nm-es hullámhosszúságú lézerfényt kibocsájtó készülék bármilyen vastagságú arci erek elzárására alkalmas. A kezelések után néhány napig sminkkel lefedhető apró pörkök láthatók.

Érkezeléseket a kiváltott fényérzékenység miatt nyáron nem végzünk.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!