Seprűvéna kezelése

A seprűvéna a nők combján vagy ritkábban lábszárán megjelenő vöröses vagy kékesen áttűnő hálózatos értágulat. Ez tulajdonképpen a visszeresség egyik enyhe, panaszt, fájdalmat szinte sosem okozó, de annál nagyobb esztétikai problémát jelentő formája. Kialakulásához öröklött hajlam kell. Sokan fedezik fel az első jeleket a terhesség alatt, fogamzásgátló szedésekor vagy menopauza idején. Kezelésére injekciós szkleroterápia, vagy megfelelően kiválasztott esetekben a dióda lézer egyaránt hatékony lehetőség

Seprűvéna injekciós kezelése

seprűvéna injekciós kezelése

A szkleroterápia, azaz a seprűvéna injekciós kezelése során egy olyan anyagot fecskendezünk közvetlenül a kitágult erekbe, amelynek hatására az érfal összetapad. A kezelés eredményességéhez az kell, hogy a kezelés után néhány napig, illetve a vastagabb erek esetén néhány hétig kompressziós pólyát vagy kompressziós harisnyát hordjon a páciens, mert ez összenyomja az ereket, s ezzel segíti az összetapadást. Az, hogy egy alkalommal hány injekciót kap a beteg, illetve, hogy hány kezelés szükséges, az attól függ, hogy hol helyezkednek el, és milyen kiterjedésűek a seprűvénák. A kezelést úgy kell időzíteni, hogy még nyár előtt befejeződjön, mert napfény nem érheti a kezelt területet.

A szkleroterápia sajnos csak tüneti kezelés, a seprűvénáknak oki kezelése nincsen. Az injekciók csak a már meglévő értágulatokat tüntetik el, de nincs hatásunk arra, hogy a jövőben kialakulnak-e még hasonló tünetek.

 

Öröklött hajlamok

Akinek erős a hajlama – ezt legjobban a szülők és nagyszülők lábán lehet lemérni –, annak valószínűleg lesz még hasonló problémája, bár nem úgy, hogy a kezelt erek jönnek ismét elő, hanem újak jelennek meg. Mégis, azt gondolom, hogy az ápolt megjelenésnek része az is, hogy az ember felvegye a harcot az idővel, a kizárólag kozmetikailag zavaró elváltozásait is kezeltesse, s ne törődjön bele, hogy az évek során egyre több ilyen zavaró „apróság” lepje el a testét.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!